Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 28.03.2024, 11:05

Відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму Запорізької РДА

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 74
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Грудень » 17 » НАША ІСТОРІЯ
11:01
НАША ІСТОРІЯ

«ТУТ ЖИВУТЬ ЩАСЛИВІ ДІТИ, БО «КАЛИНКА» КРАЩА В СВІТІ»

В повоєнні роки в центрі села Новоолександрівка Запорізького району, в приземистій сільській хаті, розташувалися дитячі ясла. Працювало тут три жінки: завідуюча, нянька та кухарка. Доглядали за дітьми, годували їх, вчили грати в ігри та дружити між собою – і особливо дітям подобалося, коли їм розповідали казки. А тітки Улита (нянька) та Марія (кухарка) на це були дуже вмілі. Топили хату дерев'яними відходами з плотні та вугіллям. Хата була замалою, і коли взимку на вулиці вирувала непогода, а діти знаходились у приміщенні – то було дуже тісно.
На початку 60-х років в с.Новоолександрівка було збудовано нове приміщення дитячих ясел, підпорядковане Дослідній станції. Забудова була простора та світла. Дошкільники були розділені на дві різновікові групи. Окремо знаходилися їдальня та спальня. Досить зручними виявилися шафи для обладнання та інвентаря. Для молодших дітей працівники плотні виготовили великий (за розміром) манеж, де гралися найменші (діти після 2-х місяців від народження).
Завідуючою призначили молоду жінку – Худолій Ніну Яківну, яка спеціальної освіти не мала, тому її було направлено до обласного центру на 3-х місячні курси завідуючих. Після навчання Ніна Яківна отримала свідоцтво, що надавало право працювати завідуючою в дитячих яслах. Дитячі ясла знаходилися в мальовничому місці: з одного боку стояв чарівний яблуневий сад, з іншого – чагарники шипшини та зарослі шовковиці. Коли все навкруги зацвітало – то всі потрапляли в казку. Будівля стояла осторонь від дороги, тому тут завжди було тихо та затишно. У широкому дворі стояли грибочки, столи, лави. Поряд проходила алея з кленів, горіхів та тополь і їхнє гілля, переплітаючись,створювало прекрасний затишок. Проте були і певні труднощі – ґрунтова дорога, яка під час дощів перетворювалась на непрохідну багнюку, завдавала багато труднощів батькам.
Середина 60-х років. В цей час село Новоолександрівка розбудувалась. Будувалась зрошувальна система, водопостачання, житлові будинки на два поверхи зі всіма зручностями. За проектом Державного інституту проектування сільського будівництва був збудований типовий дошкільний навчальний заклад ясла-сад на 25 місць, який було названо «Грибок». Це була прекрасно об лаштована будова з територією, централізованим опаленням, системою водопостачання та каналізацією. З перших днів роботи «Грибок» почав користуватися великим попитом. Групи були переповнені, черга, щоб влаштувати дитину до садочку постійно збільшувалась. В цьому закладі працювали фахівці: завідуюча Базай Світлана, 4 вихователі, музичний керівник, медична сестра всі мали спеціальну освіту. Також у штаті – няні, санітарки, праля, кухар та її помічник. Спеціальні дитячі меблі, іграшки, білизна – все радувало новизною та достатком.
З кінця 60-х років і протягом 25 років в яслах-садку постійно було не менше 80 дітей, при максимумі – 25 чоловік. Дітей добре годували, доглядали, навчали за державною програмою. Але всі ми розуміємо, що дітям було надзвичайно важко - постійна черга до туалету та інші незручності… Незважаючи ні на що, дошкільний заклад жив своїм життям, наповненим щирістю, турботою, любов’ю та відповідальним ставленням до дітей, надзвичайною згуртованістю колективу однодумців, які любили свою справу та професійно виконували обов’язки.
З часом почали надходити нові програми навчання та виховання дітей, нормативні документи, які регламентують наповненість груп. У кожній різновіковій групі по 20 дітей! Веранди було утеплено та облаштовано як спальні.
На початку ХХІ століття за бажанням колективу дошкільного закладу, батьківської громадськості та за підтримки депутатів, виконкому сільської ради, заклад було перейменовано на «Калинку».
В 1999-2001 рр. – була побудована та прийнята в експлуатацію автономна газова котельня - одна з перших в районі серед закладів освіти. В садочку «Калинка» завжди тепло та комфортно.
В дошкільному закладі є своя емблема, гімн та девіз, який передає сенс життя маленьких діточок та надзвичайно закоханих в свою справу працівників.
«ТУТ ЖИВУТЬ ЩАСЛИВІ ДІТИ, БО «КАЛИНКА» КРАЩА В СВІТІ»

Завідуюча Новоолександрівським КДНЗ «Калика» з 1994 року В.В.Болткова

Переглядів: 305 | Додав: Igor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz